Over het Stripschap

De vereniging Het Stripschap werd op 11 oktober 1967 opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.

Het Stripschap probeert dit doel onder meer te bereiken door het leggen en onderhouden van contacten met alle belangstellenden in het beeldverhaal, het uitgeven of doen uitgeven van publicaties, het organiseren van evenementen en het promoten van het beeldverhaal buiten de stripwereld.

Het meest bekende evenement dat door Het Stripschap wordt georganiseerd, De Stripdagen, was jarenlang, met gemiddeld zo’n tienduizend bezoekers, het grootste stripfestival in Nederland. De Stripdagen werden voor 1980 op verschillende locaties georganiseerd en sinds 1980 in achtereenvolgens Breda, Den Haag, Breda, Den Bosch en in 2003 en 2004 in themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. Van 2005 tot en met 2010 koos Het Stripschap voor Expo Houten in Houten bij Utrecht als locatie voor De Stripdagen. Van 2011 tot en met 2015 vond het festival plaats in Evenementenhal Gorinchem. In 2016 en 2017 stond een nieuwe locatie op de planning, De Broodfabriek in Rijswijk bij Den Haag. In 2018 werden De Stripdagen voor het eerst gezamenlijk en gelijktijdig georganiseerd met Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht. En in 2019 ook. De Stripdagen werden in 2020 niet georganiseerd, als gevolg van de coronamaatregelen. In 2021 staat het evenement gepland voor het najaar.

Tijdens De Stripdagen worden de Stripschapprijzen uitgereikt: De Stripschapprijs, De Stripschappenningen, De Bulletje & Boonestaak Schalen en de Bronzen Kroontjespen.Het Stripschap heeft zo’n 1000 leden en geeft zelf voor zijn leden vier keer per jaar het blad Stripnieuws (met Schapnieuws) uit. Een lidmaatschap van Het Stripschap kost euro 29,95 per jaar. Het Stripschap geeft ook ieder jaar het programmaboek van De Stripdagen uit.

Het Stripschap staat geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel van Amsterdam onder nummer 40531651.