De P. Hans Frankfurtherprijs 2021

De P. Hans Frankfurtherprijs 2021 is voor Studio Jan van Haasteren (van de Comicpuzzles)

Wie niet de legpuzzels van Jan van Haasteren kent, heeft de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Dankzij deze puzzelplaten is Jan uitgegroeid tot een waar fenomeen. Zeker het afgelopen coronajaar was er een massale run op de blauwe dozen met het handelsmerk van Van Haasteren, de haaienvin.

De puzzels van Jan van Haasteren zijn in de loop der jaren meer dan een merk geworden. Het is uitgegroeid tot cultureel erfgoed van Nederland. Fans en liefhebbers verzamelen zich in grote getale op social media. Om daar te discussiëren over hun favoriete puzzelplaat of een oproep te doen voor de ontbrekende doos in de collectie op zolder. Er is bijna geen andere strip- en puzzeltekenaar die zoveel liefhebbers om zich heen heeft verzameld als Van Haasteren.

Jan mag dan op 24 februari al 85 kaarsjes hebben uitgeblazen. Aan stoppen met tekenen wordt nimmer gedacht. Van Haasteren tekent nog drie puzzelplaten per jaar. Toch heeft hij de laatste jaren hulp gekregen in de personen van Rob Derks en Dick Heins. Allebei ook geen onbekende bij de stripliefhebbers. Doordat hun werk al schatplichtig was aan de grootmeester van de puzzelplaat was het vanzelfsprekend dat het tweetal in de voetsporen van hun voorbeeld zouden treden. Als drie musketiers trekken Jan, Rob en Dick er samen op uit om de fans en puzzelfanaten te vermaken.

Een beter moment is er niet om Jan samen met zijn twee kornuiten in het zonnetje te zetten en als winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2021 uit te roepen. Het mooie nieuws werd vandaag tijdens een brainstormsessie aan de drie tekenaars verteld via een centprent van Herman Roozen, de Stripmaker des Vaderlands. Op 26 september ontvangen Jan, Rob en Dick de prijs uit handen van Tamar Frankfurther, de dochter van P. Hans, tijdens de jaarlijkse Ledendag van Het Stripschap in Utrecht.

Voor meer informatie zie www.stripschapprijs.nl of neem contact op met de voorzitter van de Commissie voor de Stripschapprijzen, Cok Jouvenaar, via cok3v12@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s