Stripschapsprijswinnaar 2021

Foto: Erwin Suvaal

Gerben Valkema is in korte tijd uitgegroeid tot één van Nederlands populairste striptekenaars. Een feit waar niemand omheen kan. Mede hierdoor roept Het Stripschap, op voordracht van de Commissie voor de Stripschapprijzen hem uit tot winnaar.

Dankzij Elsje weet hij niet alleen een grote groep stripliefhebbers aan zich te binden maar ook jonge gezinnen,doorsnee krantenlezers en vooral de jeugd. Op scenario van Eric Hercules brengt Gerben al bijna vijftien jaar het wel en wee van dit kleine eigenaardige dametje in beeld. Zelfs tot groot genoegen van de doorgewinterde Eppo-lezers. Elsje is dan ook uitgegroeid tot het uithangbord van het stripblad. Met als gevolg dat dit stripmeisje ook buiten de landsgrenzen voet aan de grond heeft gekregen en wel in Denemarken.

Opgeleid door de grote Daan Jippes bewijst Gerben een ware kameleon in striptekenen te zijn. Geen humoristische stijl is hem te gek. Met regelmaat van de klok brengt hij op social media een eerbetoon aan de groten der aarde en aan bekende stripfiguren zonder zijn eigen signatuur te verliezen. Als jongeling zette hij zijn eerste schreden als studiotekenaar voor Jan, Jans en de kinderen om later zelfs in de voetsporen van Marten Toonder te kruipen en diens Bommel van een verhaal te voorzien. Dat de familie Vandersteen hem vroeg om als één van de eerste een hommage-album te tekenen van Suske en Wiske was een logische stap. Om maar te zwijgen over Donald Duck. Niet voor niets doet het vrolijk weekblad regelmatig een beroep op hem als tekenaar.

Dat zijn werk ook jonge kinderen aanspreekt blijkt uit de stripreeks Kik. Dankzij de eenvoudige tekst in combinatie met het swingende tekenwerk maken beginnende lezers kennis met het medium strips. Voor Gerben een reden om samen met Michiel van de Vijver de uitgeverij Plan A op te zetten. Hiermee laat hij zien ook ondernemersbloed te bezitten. Een grote meerwaarde voor iedere moderne stripmaker.

Een andere prachtige eigenschap is zijn trots voor de stad Haarlem. Gerben’s vriendelijke en aanstekelijk tekenstijl leent zich perfect voor de labels van het Uiltjes bier. De Haarlemse bierbrouwers maken goede sier met de stripachtige tekeningen van ‘hun’ uiltjes. Een smakelijke bijkomstigheid.

Een gerenommeerde stripwebsite bombardeerde Gerben als de ‘boy wonder van de Franco-Belgische traditie’. De Commissie voor de Stripschapprijzen kan dit alleen maar beamen. Gerben Valkema is een tekenaar die geworteld is in het klassieke stripidioom maar toch de hedendaagse jeugd aanspreekt. Het zal mooi zijn als Gerben de uitdaging aanvaart om liefhebbers te verrassen met een ‘eigen’ humoristische avonturenstrip. Dit wordt zonder enige twijfel zijn volgende succes. Gerben Valkema is de terechte winnaar van de Stripschapprijs 2021.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s